Hur du lyckas som egenföretagare i Leksand

Hur du lyckas som egenföretagare i Leksand

I hjärtat av Dalarna hittar du Leksand, strax söder om Sveriges sjätte största sjö – Siljan. En imponerande stor sjö men kanske inte lika imponerande stor befolkningsmängd. År 2017 uppgick befolkningsmängden i Leksands kommun till 15 326 personer. Ska du bo och arbeta i Leksand får du vända dig till ett fåtal stora företag. Eller finns det kanske en annan väg att gå om man vill stå på egna ben i Leksand?

Tänk större än lokalt

Att vara egenföretagare eller att ha en Egenanställning innebär helt andra förutsättningar för dig. Oavsett vilken bransch du jobbar inom ska du tänka större än lokalt. Låt säga att du jobbar inom byggbranchen. Det är en bransch många förknippar med en stark lokal förankring, men behöver det verkligen vara så? Vad hindrar dig från att lämna till exempel anbud på upphandlingar över hela Sverige? Eller anbud på upphandlingar inom hela Europa för den delen? Bara för att företaget är baserat i Leksand betyder inte det att alla jobb ska utföras inom kommunens gränser. Men visst, familj kan mycket väl vara ett skäl, och ett gott sådant dessutom, till att hålla sig fysiskt inom kommunen. Men vad kan du då göra istället för att nå en mer nationell eller internationell marknad?

Tänk utanför boxen

I dagens elektroniska samhälle är möjligheterna oändliga oavsett var man bor i landet. Om vi fortsätter med tankeexperimentet med byggföretaget i Leksand. Ett sätt att fortsätta arbeta hemifrån men fortfarande nå en bredare publik är så klart att använda sig av internet. Varför inte erbjuda dina mest populära produkter i en e-handelsbutik så att fler kan ha nytta av dem? Oavsett om det rör sig om små stolar eller hela husmoduler så går det att sälja online! Syns du inte på nätet så finns du inte. Med att satsa på en e-handelssida utvidgas plötsligt dessa 15 326 personer i Leksand till hela 10 miljoner personer – och det bara i Sverige!

Det är enklare än du tror

Jag kan förstå att det är en skrämmande tanke att behöva göra en hemsida. Men du kan, tro mig. Idag finns det otroligt bra verktyg för att skapa hemsidor, utan att behöva programmera något alls. Att starta en e-handelssida eller en hemsida är en barnlek. Sök bara på “skapa enkelt en webbshop” eller “skapa enkelt en hemsida” och du kommer fullkomligt överrumplas av träffar. Och det bästa av allt – många av verktygen är helt gratis att använda!

Spara och tjäna mer pengar

Du som läser det här kanske inte alls bor i Dalarna utan i en svensk storstad. Börjar du känna att storstadslivet är stressande och att livet bara rusar förbi? Då kanske du skulle fundera på att

flytta till Dalarna istället. Förutom livskvalitet och lugn, har Dalarna betydligt billigare boende än vad någon storstad kan erbjuda. Tänk, du kan både spara pengar och tjäna mer på samma gång. Ta steget så kanske du inom kort sitter där med en kopp kaffe i handen och spanar ut över en stilla Siljan, med den lyckliga vetskapen att du har skapat ett framgångsrikt globalt företag.

blacky