Flytta till Dalarna

Flytta till Dalarna

Vill du lämna storstadens stress och hektiska liv? Natursköna Dalarna kanske kan vara ett alternativ för dig. Om du frågar dig varför du ska lämna storstaden med alla dess möjligheter och aktiviteter får du väga nackdelarna mot fördelarna och tänka på vad som är bäst för dig och din familj. I Dalarna har man alltid nära till fritiden. Ute runt knuten hittar du skidspår och pulkbackar för barnen under vintern. På sommaren lever Dalarna upp och det är massor av event på flera orter. Att välja att flytta till orten Leksand till exempel betyder att du väljer bort det som en storstad kan erbjuda men istället får du natur och fritidsaktiviteter som bara livet på landet kan erbjuda. Leksand ligger vackert vid sjön Siljan och Österdalälven och det är bara 26 kilometer till Stockholm. Hela Leksands kommun består av ett 90-tal byar som är magiskt vackra både när träden är snötäckta och när björkarna exploderar ut i grönt.

Jobba och bo i Dalarna

Hur ser ditt drömboende ut? I Dalarna kan du välja ditt boende utefter hur du vill bo. Kanske vill du bo i en lägenhet i någon av städerna Falun eller Borlänge för att ha nära till shopping och nöjen? Föredrar du att bo ute på landet eller kanske vill du ha något mitt emellan som Leksand eller Mora? Var du än bor har du aldrig långt till butiker, skidbackar eller sjöar för bad och fiske. Om du vill läsa mer om boenden på de olika orterna kan du läsa på Dalarnas kommuns hemsida där du även hittar telefonnummer till inflyttarkontakter i de olika kommunerna. Är det svårt att hitta jobb i Dalarna? Här finns både stora industrier, mellanstora och små företag. Eftersom turismen är utbredd i Dalarna finns olika karriärmöjligheter även inom den branschen. Dessutom finns det ett flertal skolor och arbeten inom offentlig sektor. Möjligheterna är många. I Dalarna finns en stark företagsanda hos både kvinnor och män. Det finns också en mycket bra samverkan mellan kommunernas politiker och näringslivet.

När du har bestämt dig

Det är ett stort beslut att ta att bryta upp och flytta till en ny ort. Det kan vara både skrämmande och spännande på samma gång. För själva flytten är det lättast att använda sig av en flyttfirma som vänder sig till hela Sverige och som du får ett fast pris av. När ni väl är på plats ska barnen in i barnomsorg och skola. I Dalarna är man kända för att ha engagerade pedagoger som också hjälper barnen att komma in i det nya livet. Ändå kan det förstås vara jobbigt för barnen att byta miljö och flytta från kompisar. Att flytta under ett skollov kan vara bra så att du också kan ha lite extra tid med barnen. Ni kan tillsammans utforska omgivningarna så att inte allt känns så främmande. Låt det ta sin tid att få ordning i hemmet eftersom det är bättre om ni tar er tid för barnen.

blacky