Jaga i Dalarna

Jaga i Dalarna

Är ditt intresse att jaga och att alltid ha naturen runt knuten? Om svaret är ja, då passar Dalarna dig. Jakt är något som alltid funnits i människans historia. Allt vilt som tillhör Dalarna är fredade, det innebär att du endast får jaga djuren enligt jakt-lagstiftelsens regler. Skulle du äga mark går det självklart att jaga inom din mark, bortsett från de utrotningshotade arter. Området är rikt på djur och växter, de djurarter som finns i Dalarna är exempelvis björn, älg, ripa och vildsvin. Att bo i Dalarna gör det enkelt för dig att kunna gå ut och jaga varje dag. Du behöver dock ett licens för att få ta del av de jaktområdena som existerar i Dalarna, detta kan göras inom kommunen.

Att ha ett jakttorn

Man i naturen med pilbåge

Ett jakttorn gör det essentiellt för jägare och ger bra sikt och fungerar skyddande så det kan vara bra att skaffa ett. Du har stöd för själva skjutningen vilket ger bättre skott och höjer chansen för träff och minskar antalet skadeskjutna djur. Det kan även vara svårt att se över högra buskar och träd, då är det väsentligt att vara på högre yta för att ha bra sikt. Jakttornen brukar oftast vara några meter höga och gör det svårt för viltet både att se dig och få vittring. När vilda djur ser jägaren är det kört för jägaren, då djuret blir skrämd och springer till säkrare yta.

Rekord i Sverige

I Leksands kommun i Dalarna kan du ta del av deras skytteklubb, där får man skjuta med olika typer av luftgevär. Det är även i den klubben som du tar jägarexamen. Jakten i Leksand är en livsstil för många av kommunens boende. Mycket av viltet ökar dessutom och 2017 var det rekordjakt på björn. Det är länsstyrelsen som sköter tilldelningen hur många djur som får skjutas av. Uppgifterna baseras på betraktelser från olika källor och därav görs en bedömning hur många djur det finns.

blacky