Fakta om Leksand

Fakta om Leksand

Orten Leksand är en kommun och tätort I Dalarnas län. Här kan du som nyinflyttad ha stor nytta av en ovk besiktning för ditt hem.

Kortfattad fakta om Leksand

  • 15 700 invånare
  • Ligger vid sjön Siljan
  • Har en nyckel som kommunvapen
  • Är känd för knäckebröd och för att ha försäljningsansvaret för Clas Ohlson ABs postordrar.

Leksands kommun

Leksand är en av Sveriges 290 kommuner och en av 15 stycken i Dalarnas län. Om Leksand kan du läsa här på kommunens hemsida. Där kan du hitta information om kommunen, evenemang, information om utlysta tjänster i kommunen och fakta om skolverksamheten.

Leksands vård

Om du behöver primärvård i Leksand finns en vårdcentral tillgänglig för dig. Vill du vända dig till privata vårdenheter finns bland andra Kvartersakuten. Primärvård innebär att du kan komma på läkarbesök, ta enkla prover eller be om intyg för exempelvis sjukfrånvaro eller körkortstagande. Visar det sig att du behöver annan vård kan mottagningarna remittera dig till Landstinget i Dalarna som har det övergripande ansvaret för specialistvård och akutsjukvård i länet. Dalarna är till stora delar ett glesbygdslän, vilket gör att det kan vara längre väntetider här än i övriga delar av landet. Det räcker att vara medveten om detta faktum – det ska inte på något sätt hindra dig från att flytta till Leksand eller Dalarna!

Sport

Leksands IF har såväl ett herrlag som ett damlag, och för herrarnas del kan du inspektera truppen i Leksand här. I skrivande stund (december 2018) huserar herrlaget i Hockeyallsvenskan, den näst högsta divisionen för elitspel i ishockey-Sverige. Lag som du kan se truppen möta är klassiska AIK eller varför inte nästintill nykomlingen Västerviks IK. Som ett fan i medlemssektionen får du bland annat rabatter på hotell och mat samt förtur till vissa biljetter. Du får även en medlemstidning, Leksingen, en gång per kvartal. Många i Sverige förknippar Leksand med just deras hockeylag, kanske för att de vann 4 SM-guld under 1960-70-talen. Sedan dess har de pendlat mellan divisionerna men är alltjämt ett lag som tillhör de stora klubbnamnen.

Gillar du brännboll och framförallt baseball kan Leksand Lumberjacks vara värda att följa. De spelar i Svenska Elitserien i baseboll och har även verksamhet inom softball. Gillar du tennis kan du ansluta dig till Leksands tennisklubb. Hockeyklubben har också en fotbollssektion för dig som vill sparka boll.

I Leksand finns det alltså gott om sport och idrotter att pyssla med eller bevittna. Du behöver inte uppmanas att praktisera ortnamnets etymologi, att “leka med sand”. Det kan du med all rätt låta barnen göra, då det lär finnas gott om sandlådor på någon av förskolorna i orten.

Välkommen till Leksand!

Vi hoppas att du kommer trivas i orten, och med den här artikeln lär du vara väl insatt i ortens tjänster.

blacky