Leksand

Leksand

I Dalarnas hjärta ligger Leksand i vars kommun bor strax under 16 000 invånare. Orten har sitt ursprung dels i sockens gamla kyrkplats på en udde, dels i byn Leksands-Noret. Den äldsta delen av kyrkan härstammar från sent 1100-tal. Förutom kyrkan fanns även kyrkvallen med de kringliggande byarnas kyrkbodar och en marknadsplats. Det anlades även ett gästgiveri på 1600-talet. på 1600-talet byggdes även en flottbro över Noret.

Leksand har ett brett näringsliv och här finns allt från byggmax, till dalahästar och knäckebröd. I Leksand har man bakat knäckebröd sedan 1817. Företaget satsar på att vara så miljövänliga som möjligt och använder råvaror som vuxit så nära bageriet som möjligt och återanvänder all el minst en gång. Sedan 2013 är företaget också fossilfritt. Leksands knäckebröd finns att köpa i hela Sverige och är en klassiker på frukostbordet.

Det finns nog inget man förknippar mer med Dalarnas landskap som Dalahästen. Traditionellt målas dalahästen i en klar röd färg och har en en grimma och mönster i vitt och blått. Numera förekommer dalahästen dock i alla möjliga olika färger. Dalahästen har kommit att bli en av de vanligaste symbolerna för Sverige och i synnerhet för svensk kultur. Det är ofta en symbol som turister känner igen och som påminner om Sverige.

Dalahästen har tillverkats sedan 1600-talet.

Leksand har både ett ishockeylag och en klubb som spelar baseboll. Leksands IF bildades i augusti 1919 som en idrottsförening med både bandy och skidsport på schemat. 1920 fanns även fotboll på programmet. Klubben spelade sin första ishockeymatch i januari 1938. Det dröjde dock ett antal år innan man började med organiserad ishockey inom föreningen. Ishockeylagets storhetstid var under slutet av 1960-talet och början 1970- talet då klubben vann fyra SM-guld , ofta efter en tuff kamp mot Brynäs IF.

Det finns en hel del kända personer som kommer ifrån Leksand. Bland annat Erik Rapp som är musiker, Lars-Erik Sjöberg som är ishockeyspelare, Kristian Matsson som är musiker och Per-Olov Brasar som är både travtränare och före detta ishockeyspelare.

I Leksand finns också Leksand Sommarland som är en kombination av ett vattenland och en nöjespark. Leksand Sommarland öppnade dörrarna för första gången 1984 och har sedan dess varit en av Dalarnas största turistattraktioner. Hit kommer barnfamiljer från hela landet. Parken har ungefär 140 000 besökare per år. Totalt finns ungefär 50 olika attraktioner och aktiviteter att delta i. Parken grundades av tre bröder, Jan-Erik, Åke och Lars Nobelius. Parken öppnar på midsommardagen och har öppet till och med vecka 33.

Leksand är en charmig stad med massvis av olika aktiviteter både för vuxna och barn. Här finns allt ifrån bad, nöje och kultur till god mat och dryck. Här finns något att göra året om. Leksand har något för alla!

blacky