Bo och leva på landsbygden

Bo och leva på landsbygden

Leksand representerar på många sätt den klassiska beskrivningen av Dalarnas landsbygd. Här bjuds det på vacker natur och öppen landsbygd. En mycket trivsam miljö där du utan tvekan kan andas ut på ett lugnare sätt än i storstaden.

Det många oroar sig över är hur det går att leva på landsbygden när de flesta jobb finns på större orter. Med rätt medel och planering erbjuder Leksand optimala möjligheter att både jobba och bo.

Specifika yrkesroller

Leksand är för storstadsbor en liten ort och definitivt en del av landsbygden, men i svenska mått är det en tätort. Det finns med andra ord liv och rörelse i bygden – inte minst tack vare Leksands IF som är en av Sveriges mest folkkära ishockeyklubbar. Här finns måhända inte lika stora möjligheter att göra karriär inom specifika yrken, men jobb finns det ändå. Med närmare 6000 invånare är det självklart att det behövs människor som sysslar med olika arbetsområden.

Läkare är ett måste i en tätort även om det mesta inom sjukvården sker regionalt och i detta fall via Mora eller Falun. Samma sak gäller för tandläkare som det finns behov av i Leksand som är en tätort med invånare i olika åldersgrupper. Som utbildad tandläkare är det tämligen enkelt att starta en mindre klinik på landsbygden tack vare inköpsmöjligheter på nätet. Det går exempelvis att köpa tandläkarmikroskop och andra redskap online och få dem levererade direkt till kliniken i Leksand.

Du som jobbar inom ett specifikt yrkesområde har stora möjligheter att bo och leva i Leksand. Det viktiga är att skapa goda kontakter och inte utesluta alternativet att pendla till någon av de närliggande orterna. Borlänge och Falun ligger inte särskilt långt borta, vilket kan vara en möjlighet om det inte finns öppningar inom just ditt arbetsfält.

En levande vardag

I storstäderna är pulsen hög från morgon till kväll medan du på mindre orter som Leksand kan njuta av lugnare drag. Med det sagt är ändå Leksand en fullt ut levande ort som bjuder på allt från idrott till kulturella aktiviteter. På sommaren är det här en av Sveriges mest uppskattade platser och Leksandsbor har alla tänkbara aktiviteter och arrangemang att ta del av. Vintertid är det så klart ishockeyn som är det stora dragplåstret även om det också finns gott om andra aktiviteter att njuta av.

Fiske, vandring och skidåkning är populära fritidsaktiviteter många Leksandsbor sysslar med. För den som föredrar lugnare aktiviteter inomhus är det kulturella utbudet stort även det. Att bo och leva i Leksand är med andra ord fullt möjligt för de flesta yrkesgrupper och livsstilar!

blacky