Använd munskydd när du semestrar i Leksand

Använd munskydd när du semestrar i Leksand

Under dessa svåra tider när covid-19 drar fram över världen är det många som längtar till lugnet på landet. På grund av det får mindre orter som Leksand i Dalarna mycket besök av turister. Har du tänkt att semestra i Leksand är det dock viktigt att tänka på att vidta några säkerhetsåtgärder för att förhindra smitta, till exempel att använda munskydd. Sådana åtgärder kan till och med vara extra viktiga när du befinner dig på en mindre ort.

Du kanske tänker att det är glesare med människor på mindre orter och därför inte lika hög risk för smitta. Du bör dock inte hoppa över att använda dig av munskydd på sådana platser av flera anledningar. Läs vidare för att ta reda på varför det är viktigt att använda munskydd även på mindre orter som Leksand.

Pressa inte vården i onödan

En av anledningarna till att det är viktigt att tänka på smittrisken även i Leksand är att antalet vårdplatser är mycket mer begränsade än i storstäderna. Det finns dessutom färre ambulanser att tillgå om olyckan skulle vara framme. När du semestrar är det alltså viktigt att du inte belastar den lokala vården i onödan. Ta gärna en fika på anrika konditori Siljan i Leksand, men använd munskydd när du rör dig i lokalerna, var noga med att tvätta händerna och använda handsprit samt håll tillräckligt avstånd för att semestra säkert. Det kan också vara bra att inte vara alltför våghalsig i Granbergsbacken när du åker utför eftersom ett benbrott också belastar vården i onödan. Med det sagt är du mer än välkommen att njuta av lugnet i vackra Leksand. Ta till exempel en promenad vid älven och kyrkuddarna för att njuta av orten på ett säkert och vackert sätt.

Så använder du munskydd korrekt

För att ditt munskydd ska skydda dig och andra från smitta gäller det att du använder det på ett korrekt sätt. När du använder dig av engångsmunskydd bör de bytas var fjärde timme eller så fort de blir våta. Det är också viktigt att du tvättar händerna och använder handsprit både i samband med att du tar av dig och sätter på dig ditt skydd. Vidrör aldrig delen av munskyddet som suttit över ansiktet med händerna. Håll istället i snoddarna som fästs bakom öronen. När ditt skydd är förbrukat bör du slänga det i en soptunna med lock. Stoppa aldrig ned ditt skydd i fickan eller väskan. Du riskerar då att få virus på händerna som du sedan kan överföra till luftvägarna när du petar dig själv i ansiktet.

Njut på längdskidor

Runt omkring Leksand finns mängder av vackra skidspår. Att njuta av en tur på längdskidor är både bra för hälsan och ett utmärkt sätt att komma ut i naturen utan att riskera smitta. Ta till exempel en titt på spåren vid Granbergets topp. Där kommer du bjudas in i en härlig värld som närmast liknar sagolandet Narnia.

blacky