Välkommen till Leksand

Välkommen till Leksand

För den som älskar att upptäcka och utforska Sverige är Leksand en stad som man absolut inte bör missa. Detta är en av landets mest traditionella orter sedan urminnes tider och än idag utmärks dess atmosfär av historisk anda och många kulturella företeelser.

Det har bott människor i Leksand sedan stenåldern och det beror delvis på dess centrala läge och närhet till sjön Siljan som gett bördighet till det omkringliggande området. Under tidig kristen tid, runt 1000-talet, fanns det redan församlingar här och arkeologiska utgrävningar har visat att folk bodde här i en organiserad socken under medeltiden. Det finns spår av både kyrkor och gravar från denna era och på 1600-talet grundades också gästgiverier på platsen.

Folk kommer till Leksand under alla tider på året men det är framförallt midsommarfirandet som är den populäraste högtiden. Tiotusentals människor från när och fjärran samlas i den så kallade ”Gropen” som är en sänka där en glaciär under istiden legat länge och med sin tyngd format en hålighet. När alla är på plats klär och reser man en stor majstång till tonerna av vacker spelmansmusik och sedan dansar och sjunger man av hjärtats lust. I samma grop, som egentligen heter Sammilsdal, anordnas också olika musikfestivaler och konserter under sommarmånaderna och dess form ger en utmärkt naturlig akustik.

Leksands centrum kallas för Noret och här låg den ursprungliga byn på 1500-talet. Man kan gå och shoppa, äta och fika här och för turister är den främsta souveniren den färggranna dalahästen som blivit så känd. Man kan också smaka lokala specialiteter på många olika serveringar, inte minst Leksands knäckebröd som idag säljs i landets alla matvarubutiker.

Staden Auroria i Ontario, Kanada, är Leksands systerstad och man arrangerar idag möten över internet mellan de två städerna. Det finns också en hel del celebriteter från staden, inte minst The tallest man on earth: folkmusikern Kristian Matsson, operasångaren Anders J. Dahlin liksom ishockeyspelarna Victor Rask, Johan Hedberg och Per-Olov Brasar som alla spelat i NHL.

Just ishockey är mycket populärt i Leksand och förutom denna sport har man blivit riktigt skicklig på baseboll. Landets äldsta basebollklubb bildades just här på 50-talet och sedan dess har man vunnit många tävlingar. Sedan 2006 har man till och med en riktig basebollakademi med målsättningen att få fram talanger på både nationell och internationell nivå.

Leksand har ungefär 6000 invånare och ligger ungefär tre timmars körväg från Stockholm. I och runtomkring staden har just många Stockholmare sommarställen och orten är en mycket populär besöksplats. För den som är intresserade av kyrkohistoria finns här anrika gamla kyrkor, inte minst Leksands kyrka i vars kyrkogård Hugo Alfvén ligger begravd. Enligt Vilhelm Moberg är detta Sveriges vackraste kyrkogård och är väl värd ett besök. Kyrkan byggdes på 1200-talet och var ursprungligen tillägnad Sankt Petrus.

blacky