Knäckebröd från Leksand

Knäckebröd från Leksand

Vad vet du om knäckebröd – egentligen? För många är det här en av de mest svenska matvarorna vi har i vårt skafferi. Ett bröd som håller riktigt länge och är nyttigt med sitt höga fiberinnehåll. Knäckebrödet kommer från Sverige och fanns redan på 500-talet. Det hade sitt ursprung i Värmland och har sedan dess spridit sig både till hela Sverige men även till andra delar av världen såsom Tyskland och Frankrike. Uppemot 85 procent av de svenska hushållen har knäckebröd hemma. Motsvarande siffra är 45 procent i Tyskland och åtta procent i Frankrike. Dess omfattning dalade under några år fram tills att folk blev mer medvetna om fibrers hälsofördelar. det här har lett till att allt fler köper knäckebröd. Intresset utomlands har också ökat ikapp med att dess hälsofördelar påpekas jämfört med bröd. Att det håller längre än vanligt bröd är också en fördel som lyfts fram av många, speciellt singelhushåll som inte konsumerar knäckebröd lika snabbt.

Knäckebrödspizzan blir populär

Det kanske låter påhittat men knäckebrödspizza från Leksand har kommit till att bli en succé. Pizza är redan en favorit bland många och att kunna kombinera det med svenskt knäckebröd har visat sig vara en kombination som funkar. Du får dels hälsofördelarna och en otroligt lättbakad pizza eftersom du redan köper de runda knäckebröden som de är. När strör på tomatsåsen eller vad du vill ha för sås så kommer knäckebrödet att suga åt sig vätskan som gör att knäckebrödet kommer att sjunka ihop lite och mjukna. Det blir en perfekt krispighet som många uppskattar. På så vis slipper man baka en deg som antagligen är det steg som tar längst plus att det ska knådas och riskerar att bli ojämnt. Ett knäckebröd har därför en stor fördel. Knäckebröd är också för det mesta neutralt i sin smak vilket passar perfekt som grund för en pizza då man kan krydda utifrån hur man själv vill ha. Det går förstås även att använda sig av mindre knäckebröd som passar som mingel-snacks.

Enkelt att baka själv

Idag köper de flesta sitt knäckebröd från livsmedelsbutiker men faktum är att man kan enkelt baka det själv om man så vill. Det finns flera olika versioner man kan testa sig på. Många av dessa ser inte riktigt ut som de klassiska knäckebröden som vi tänker oss normalt sett. Vad de alla har gemensamt är att de är stapelvaror; alltså att de håller riktigt länge. Du kan lita på denna stapelvara helt enkelt, precis som en bra och pålitlig flyttfirma Göteborg. Eller vad du nu brukar ha för jämförelse. Det är både billigt och enkelt att baka sitt eget knäckebröd – den enda svårigheten är att det är lätt att det bränns så håll utkik på knäckebrödet när det är i ugnen. Du kan även välja att ha med några kryddor och vips så kan det bli kakor. Ett populärt exempel är att ha i kanel och anis. Funkar perfekt med grön mögelost på!

blacky