Ett besök i Leksands kyrka

Ett besök i Leksands kyrka

När Vilhelm Moberg beskrev kyrkogården vid Leksands kyrka  som en av Sveriges vackraste kyrkogårdar visste han verkligen vad han talade om. Här vilar storheter som Hugo Alfvén och Lillebror Söderlundh begravda och lyssnar man riktigt noga kan man nästan höra deras vackra tongångar susande i luften.

Leksands kyrka ligger vid sjön Siljan och förr i tiden var det vanligt att folk kom hit med så kallade kyrkbåtar. Den är mycket stor, med plats för 2300 personer, och enligt arkeologiska undersökningar har detta varit en helig plats sedan åtminstone 1000-talet. Det gör kyrkan till en av de äldsta runt området och den är fortfarande flitigt använd och besökt. Det är också mycket troligt att det tidigare stått ett hednatempel här där vikingarna dyrkande någon av sina många gudar.

Under 1400- och 1600-talet byggde man flera gånger höga torn till denna kyrka, det sista var över åttio meter högt, men varje gång slog blixten ner i dem och förstörde dem. Eftersom detta utgjorde en stor risk även för kyrkobyggnaden bestämde man sig till sist för att göra ett kortare, lökformat torn som stått säkert sedan 1700-talet.

Inne i kyrkan finns det ett flertal intressanta saker att se, inte minst orgeln som är Dalarna största med sina femtio stämmor. Här finns också ett 1700-talsporträtt av kung Karl XI liksom en dopfunt, en predikstol och nattvardskalkar från samma århundrade. Ännu äldre föremål är ett speciellt krucifix från 1300 eller 1400-talet som är vackert arbetat liksom en korkåpa i italiensk sammet och brodyr från samma tid. Missa också inte den vackra brudporten, huggen i sandsten på 1600 av en viss mäster Simon från Rättvik.

När folk gick i kyrkan förr i tiden brukade de sitta på specifika platser beroende på deras rang, kön och allmänna status. Än idag kan man se läktarna här och församlingen indelades bland annat i gubb-, käring- och soldatskullar. Det fanns också en speciell läktare, eller skulle, för kören och än idag är det populärt för både män och kvinnor att klä sig i folkdräkt vid speciella mässor.

Idag hålls det mässor varje söndag och under sommarmånaderna är kyrkan öppen för besökare dagligen. Det hålls också många vackra konserter här om somrarna och det rör sig om allt från klassisk musik till vackra koraler och traditionella tongångar och spelmansmusik.

blacky