Gropen
Midsommar är för många den största av de svenska högtiderna. En del föredrar midsommar framför jul eftersom det är en sådan härlig gammal tradition med rötter i vårt förflutna, i motsats till julen som kan uppfattas som så kommersiell. Och för många kan det inte bli mer svenskt än midsommar i Dalarna. Har du hört talas om firandet vid Gropen? Gropen i Sammilsdal vid Kyrkallén i centrala Leksand är en så kallad dödisgrop, bildad efter den senaste istiden. Gropen liknar en naturlig amfiteater med grässlänter och används bland annat för midsommarfirande. På vintern är Gropen en populär pulkabacke. Hit strömmar tusentals midsommarfirande för att dansa små grodorna runt Sveriges högsta midsommarstång, som är 25 meter lång. De får också njuta av folkmusik och sång. Att fira midsommar är ju kanske det svenskaste som finns, men vad är bakgrunden till firandet av midsommar? Vad är det som gör firandet vid Gropen i Leksand så speciellt?
Midsommarfirande i Leksand
I Dalarna tar man midsommarfirandet på största allvar. Här firas det ofta under flera veckors tid. Det är en perfekt plats för firandet, med ett vackert landskap och en levande spelmanstradition. Många dalmasar och dalkullor går in för firandet helhjärtat och klär upp sig i traditionella folkdräkter. Varje by reser sin egen midsommarstång, och fiolerna ljuder över Siljan. Efter några glas dansar gammal som ung runt stången halva natten. Men mittpunkten för firandet i Dalarna ligger i Gropen i Leksand. Midsommarfirandet vid Gropen är Sveriges största midsommarfirande. Hit reser tusentals firande varje år för att sälla sig till de lokala kullorna och masarna och dansa små grodorna i skymningen. Spelmannen Kalle Moraeus som är född, uppvuxen och bosatt i Dalarna har beskrivit midsommarfirandet vid Gropen i Leksand som något man inte får missa vid ett besök till Dalarna. Om du har tur så kanske du stöter på Benny Anderssons Orkester på turné. De spelar också gärna vid Gropen. Oavsett om du får chansen att se Benny Anderssons Orkester eller inte, så är du garanterad ett livligt midsommarfirande vid Gropen.
Midsommarfirandet i Gropen
Midsommarfirandet i Gropen är en tradition som sträcker sig tillbaka till 1939, men midsommarfirandets anor är mycket äldre än så. I Sverige firar man midsommar som en hyllning till sommaren. Men firandets bakgrund är mer än bara en hyllning till sommaren. De äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden, kan hittas de i isländska kungasagorna från 1200-talet. Högtiden har även sitt ursprung inom den kristna kyrkan, och firadet av Johannes Döparens födelsedag på midsommardagen. Från det har firandet utvecklat sig under århundranden till det vi har idag. Midsommarfirandets bakgrund är ett intressant ämne för efterforskningar. Forska på internet eller läs mer på enklare.se. Man kan fråga sig: Varför äter vi sill och potatis som en del av firandet, och vad är midsommarstångens betydelse? Midsommarstången tros ha importerats från Tyskland och gravad lax har ätits i Sverige sedan 1600-talet. Olika traditioner och festligheter vävs samman under århundraden, och slutresultatet blir något som upplevs som ursvenskt i detta fall.