Dalarna

Dalarna

Sverige är ett vackert land på många sätt och vis. Exempelvis består två tredjedelar av landets yta av skog och faktum är att Sverige är det land i Europa som har störst skogsmarksareal. Dalarna är ett län vars yta består av 70% av skogsklädda partier. Det gör att naturen i Dalarna är vacker som få och bjuder på många magiska upplevelser för besökare. Faktum är att Dalarna är Sveriges fjärde största turistområde. Det finns en mängd olika aktiviteter man kan utföra i Dalarna som till exempel att besöka världsarv, vandra i fjällen och mycket mer. Här kan man även hitta de fyra omtalade svenska rovdjuren björn, varg, lo och järv. Dalarna är ett landskap som är uppdelat i fyra olika områden, vilket gör det lättare för besökare att bestämma sig var man skall åka. De fyra områdena är: Södra Dalarna, Idre-Älvdalen, Malung-Sälen och Siljan.

Att göra i Dalarna

Tar man sig en djupare titt på de fyra olika områdena ser man att Idre-Älvdalen är det norra området som erbjuder fjällvandring och fiske samt golfbanor. Är man intresserad av vintersport i form av skidåkning, skridskor och andra vintersporter är det Malung-Sälen man skall åka till. Här kan man träna inför Vasaloppet om man har tänkt delta. I området Siljan möts man av olika kontraster från dag till dag, året runt. Man kan till exempel besöka konserter, gå på ishockey och olika utställningar. Söker man efter ett mer händelserikt stadsliv är Södra Dalarna det närmsta man kan komma. Här får man det bästa av två världar i form av stadspuls och en häpnadsväckande natur. För svenska medborgare är det känt att personer i kungafamiljen även blir hertig eller hertiginna av län. Dalarna till exempel har inte haft en hertiginna sen Teresia av Sachsen-Altenburg. Hon blev hertigninnan av Dalarna efter att ha gift sig med den svenska prinsen August som var yngste bror till kung Karl XV.

Faluröda hus och vita knutar

Dalarna är inte bara vacker för sin natur utan under sin resa genom länet kan man njuta av genuin svensk kultur. Här finner man faluröda hus med vita knutar och flaggstänger med svenska flaggor som vajar i vinden utanför nästan varje hus. Framförallt finner man den välkända dalahästen som även den bär samma faluröda färg. Det känns som man rest tillbaka i tiden och det är inget under varför Dalarna har kommit att bli ett populärt resmål. Både svenska medborgare och internationella turister tar sig till mellersta Sverige för att få uppleva svensk kultur och njuta av den vackra naturen. En annan sak som är typisk för Dalarna är den klassiska folkdräkten. För den som vill fira midsommar på ett klassiskt sätt i Dalarna är ett tips att hitta maskeradkläder som passar för tillställningen.

blacky